Otomobil Yakıt Tasarruf Önerileri

Uygun yakıt tüketimi

Otomobil Yakıt Tasarrufu

İster orta sınıf olsun isterse lüks sınıfından olsun her kesimden otomobil sahibi olan bir çok insanımızın derdi araçlarında harcadıkları yakıt tüketiminin az olması, tasarruflu olmasıdır. Bunu Google aramalarındaki istatistiklerde de görmek mümkün. E tabi yakıt fiyatlarının bu kadar yüksek ve ciddi bir gider olduğu ülkemizde böyle bir durumda garipsenmemeli.
Yakıt tüketiminde tasarruf ile ilgili nette bir çok bilgi bulunmasına rağmen bugün de bu konuda neler yapabiliriz sorusuna cevap aramaya çalışalım.

Şunu unutmamak gerekir ki aşağıda sıralanacak olan bazı önerilerin yapılması durumunda yakıt tüketimi % 20 civarında değişebilmektedir ki bu da az bir oran sayılmaz. 2022 şartlarında bir deponun 1000 lira yerine 800 liraya dolması anlamına gelmektedir. Bu durumda 1000 lirada 200 liralık bir fark oluşabilir ki önemli bir rakamdır.




Şimdi yakıt tasarrufu için alabileceğimiz tedbirlere göz atalım.

1. Otomobilinizi mümkün olduğunca sabit bir hızda sürmeye çalışın. Sürekli olarak ani hızlanma veya ani frenlemeden de kaçınmak gerekir. Agresif sürüş tarzının daha fazla yakıt tükettiğini bilmek gerekir. Tabi bu durum büyükşehirlerde ne kadar gerçekleştirilebilir o da ayrı bir tartışma konusu.

2. Motor ve  motor yağının kontrol edilmesi ve gerekli ise değiştirilmesi. Motorun verimsiz çalışması demek daha fazla yol için daha fazla çalışması ve dolayısıyla daha fazla yakıta ihtiyaç duyması demektir. Bu yüzden araç bakımlarını tam bir şekilde ve zamanında yaptırmalıdır.

3. Bujiler eski ise değiştirilmelidir. Yanmayan bujiler motora giden yakıtın boşa gitmesine sebep olacaktır.

4. Zaman zaman hava filtresi temizlenmeli yahut değiştirilmelidir.

5. Lastikler belirli aralıklarla kontrol edilmeli uygun hava basınca yoksa uygun hale getirilmelidir.

6. Araç içindeki her ağırlık bir miktar daha yakıt tüketilmesine neden olur. Bu yüzden araç içindeki gereksiz ağırlıklardan kurtulmak gerekir.

7. Klima yakıt tüketen organlarından biridir otomobilin. Gerekmedikçe klima kullanmamalı.

8. Yüksek hızla seyrederken aracın camların açık olmaması gerekir. Bu hem yakıt hem de güvenlik açısından önemlidir.

9.  Yakıt alırken normalden çok ucuz satan yerlere şüphe ile yaklaşınız. Zira siz ucuza yakıt alırken o yakıtla aracınıza zarar verebilir yahut gitmeniz gereken mesafeden daha az bir mesafe alabilirsiniz. Yani paradan kazanırken km den kaybedersiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri