Bir Mercedes Efsanesi Cosworth 190E

Yeni nesil pek bilmese de eski kuşakların hafızasında hala Mercedes'in efsane otomobili Mercedes-Cosworth canlı bir yer tutmaktadır. İlk planlaması ralli yarışları için yapılan bu otomobil 1980 lerden sonra yollarda boy göstermeye başladı. Ve bu otomobille ünlü marka ülkesinin başka bir ünlü markası olan BMW M3 e ciddi bir rakip çıkarmış ve rekabeti oldukça üst seviyelere çekmiş oldu.
 
 

80 yılların baÅŸlarında Avrupa Motor sporları kurulu, bir yarış aracının onaylanması için aracın bir de zorunlu olarak normal  olmasının gerekliliÄŸini ortaya koyan ilgili maddesini yasalaÅŸtırdı. Bundan dolayı 1983 yılında düzenlenen Frankfurt Otomotiv Fuarı’nda Mercedes 190E 16 Cosworth’u ilgilenenlere tanıtmış oldu ve bu baÅŸlangıç oldukça önemliydi. Bir çoklarının görüşüne göre Lanse için bu olabilecek en iyi zamandı zira bir ay önce 3 Cosworth prototipi  Ä°talya’da dünya hız rekorunu kırarak kayıtlara geçmiÅŸti.
 
 
Ãœnlü alman markası ürettiÄŸi bu yeni aracın ismini yaymak amacıyla orijinal fikirler geliÅŸtirdi. Yapılan bir plan çerçevesinde bir pist hazırlanacak ve bu pistin etrafında araç yaklaşık sekiz gün boyunca ve 240 km/s gibi inanılmaz bir hızla hareket edecekti. Ve bu proje baÅŸarılı oldu.   6 pilot 2.5 saat arayla dönüşümlü bir ÅŸekilde istenilen ÅŸekilde sürüş yaptı ve mesafeyi 201 saat 39 dakika ve 43 saniyeyle yerine getirdiler.
 
Araçlar neredeyse 250 km/s ortalama hız değerlerine ulaşarak o zaman için belki de inanılmazı başardılar.
 
Zaman ve hızdan ziyade asıl ÅŸaşırtıcı olan ÅŸey ÅŸuydu ki bu test sürecinde prototiplerin hiçbirinin arızalanmadı. 50.000 km’lik mesafe boyunca araçlar sadece yaÄŸ deÄŸiÅŸimi ve yakıt dolumu için teste ara verildi ve bundan baÅŸka hiç bir bakım iÅŸlemi yapılmadı.
 
190E 2.3 16 modelinin içinde 2.3 litre 4 silindirli Cosworth motor vardı. Bu ünite 136 hp güç üreten Mercedes motoru ile birlikte üretilmiÅŸti. Söz konusu motor, hafif alaşımdan yapılmış, çift eksantrik mili ve silindir başına 4 supapla donatılmıştı.
 
 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site Ä°statistikleri