Otomobillerde Ergonomi

Ergonomi insan şeklinin, boyutlarının ve ağırlığının bulunduğu ortama uyması ile yakından alakalı bir kavramdır. Ergonomik ürünlerdeki asıl amaç istenilen iş ve sonucu en kolay şekilde ve zarar görmeden yerine getirilmesini sağlamaktır. Bunun gerçekleşmesi için de hem insan vucüdünün hem de yapılan işin niteliğinin iyi araştırılıp değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ergonominin kullanıldığı alanlardan biri de hiç şüphesiz otomotiv sektörüdür. Özellikle uzun yolculukların insanı yorduğu bilinirken ve çeşitli ağrılara sebep olduğu ortada iken bu konunun dışarıda tutulması da zaten beklenemezdi.


Günümüzde kullanılan otomobillerin hemen hemen her modeli için kullanılmış olan hacim onu kullanmak isteyenlerin ilgi ve ihtiyaçlarına göz önüne alınarak oluşturulmaktadır. Ancak hacimle birlikte gövdenin tasarımı, tahrik hattı, kullanılacak yol tipi, bagaj yani yük kapasitesi ve dingil mesafesi de önem arz etmektedir. Bazı önden çekişli olan modellerin kardan milinin öndeki oluşturmuş olduğu tünel ve onun içten yansıması olan yükseklik bulunmayabilir. Bu otomobillerin bu kardana yer açmak için yerden biraz daha yüksek olması muhtemeldir. Yahut daha çok güçsüz otomobillerin bu şekilde bir yapısı olabilir.


Ergonomi oluştururken otomobilde bulunanların hem konforu hem de güvenliği esas alınır.
Kullanılan hacim miktarının, otomobilde bulunanların kendilerini rahat hissetmeleri üzerinde tartışmasız büyük tesiri söz konusudur. Baş, omuz ve bacak boşluğu, hacim duy­gusunun algılanmasında ehemmiyet arz eder.






Ergonominin en çok dikkat edilmesi gereken özelliklerinden biri olan koltuk pozisyonu, geliştirilmekte olan bir otomobilde ergonomik ilkeler göz ardı edilerek imal edilemez. Edilse piyasada satış esnasında büyük sıkıntı yaşar.


Sektördeki bu geliştirmeler genellikle, Al­man Endüstriyel Standartlarına uy­gun olarak yapılmış gövde ana hattı şablonundan yararlanılarak üretilir. Belirgin olan çizgileri bütün erkek ve kadınların öl­çülerinin yüzde 95'i için geçerlidir, bu şekilde, çok kişi otomobilin içinde doğ­ru oturma konumunu rahatça sağlayabilir.


En son geliştirilen ergonomi teknolojileri sayesinde artık otomobilde bulunanlar koltuk minderlerinin yükseklikleri, koltuk arkalıklarının açıları ve direksiyonun konumunu kendisine göre ayarlayıp değiştirme imkanına sahiptir.






Sürüş esnasında, sürücünün ilgisini yoldan dağıtmayarak kaza riskini en aza indiren sistemlerdir. Örnekle bakacak olursak


   Yükseklik ayarlı direksiyon
   İç aydınlatma sistemi
   İç havalandırma ve klima sistemleri
    Gösterge paneli
   Sürücünün konumu ve koltuk sistemleri
   Sanal gösterge paneli  (Head-up display sistemi) vs. olarak listelemek mümkündür.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri