Gizli Buzlanma Nedir?

Kışın dondurucu havalarında sık duyduğumuz bir kelime olan "gizli buzlanma" ile kastedilmek istenen şey yol üzerinde yağmur, veya kar sularının erimesi ile oluşan su birikintileri ile gündüz yol yüzeyinde oluşan nemin gece saatlerinde donması ile oluşan buzlanmadır. Gizli buzlanma trafikte seyreden araçlar için çok ciddi riskler taşımaktadır. Gizli buzlanma genellikle ince bir tabaka halinde yol üzerinde oluşurken göz ile görülmesi neredeyse imkansızdır. Fark edilemediği için de "gizli" şekline isimlendirilmiştir.


Genellikle köprüler, viyadükler ve rüzgara açık olan diğer yol bölümleri daha fazla gizli buzlanmanın görülebileceği yerlerdir.

Yol üzerinde bulunan Gizli Buzlanma levhaları bizim için oldukça önemlidir. Bu uyarıyı gördüğümüzde dikkatli olmalı, araç kontrolünü elden bırakmamalı, yüksek hızdan kaçınmalı ve öndeki araç ile olan mesafeyi iyi ayarlamak konusunda duyarlı olunmalıdır.

Aynı şekilde seyir halinde ani direksiyon hareketlerinden kaçınmak da önemli bir güvenlik kuralı olarak akıllarda tutulmalıdır. Aracın sabit hızda ve düşük hızla seyretmesi en önemli güvenlik önlemidir. Birden hızlanma ya da hızlı vites düşürme son derece riskli hareketlerdir.

Eğer aracımı buzda kaymaya başlamışsa aracı kaydığı yöne doğru hafif şekilde direksiyon kırarak aracın  ağırlık merkezinin dengelenmesini sağlamak gerekir.





Bu konuda en çok yapılan hatalarından birisi aracın kaydığı yönün aksine direksiyon kırılmasıdır. Bu ciddi bir hatadır. Böyle durumlarda aracın ağırlık merkezi daha fazla bozulmakta ve kontrolü git gide daha da fazla zorlaşmaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri